En idé föds. September 2013

Senhösten bjöd på äventyr. Tre själar färdades tillsammans ner till Flamencofestivalen Olé i Jönköping. Det var Fredrik Schützler, Emanuel Söderberg och Josefine Chiacchiero. I samband med festivalen besöktes en utställning om Bauer på Länsmuséet i Jönköping. Inspiration!!! Konstnärsparet Lundahl och Seithl hade skapat en säregen vandring för besökarna, en vandring där alla sinnen var närvarande och även den ovana muséibesökaren fick en chans att beröras. Vidare utforskades Jönköpings stadsbiblioteks urval av böcker om John Bauer. En kasse böcker senare åkte de tre själarna ut till ett gammat skolhus på landet. Där lästes böcker och spelades musik med fiol, gitarr och oud, i det dunkla ljuset från stearinljusen.

Tidigare under våren 2013 visade SVT:s Kobra ett program om att trollen är på tillbakagång inom konsten och de frågar sig om vilka trollen är: "...är de mossklädda skogsbor eller finns de mitt ibland oss?". Vidare berättade de att Bauers troll hade tydliga förlagor - samer och romer. Trollen skulle stå för det okända och främmande.

Tankarna virvlade vidare av alla intryck; flamenco, Bauer, natur... någon brännpunkt finns det här och något känns angeläget att berätta...

Länsmuséet i Jönköping
http://www.jkpglm.se/Utstallningar/John-bauer/

Kobra
Kobra, april 2013
http://www.svt.se/kobra/det-varas-for-trollen